AudioIesakāmVideo

Citāds reps. Pieci- O (+AUDIO, VIDEO)

Bērnībā viņa mīļākie svētki bija Ziemassvētki. Lai saņemtu dāvanas, pie egles bieži vien bija jāskaita dzejoļi. Jau sākumskolas vecumā aptvēra, ka ne visi dzejoļi pauž to, ko viņš jūt vai vēlētos pateikt, tāpēc sāka kādā plānā burtnīcā rakstīt pats savus dzejoļus – atminas Andrejs Goloborodko jeb mūziķis ar skatuves vārdu “Pieci- O”.

Bērnībā īpaši interesanti šķitis meklēt atskaņas. “Latviešu valodā tas nemaz nav tik viegli,” teic Andrejs. Vidusskolā sācis interesēties par hip hop mūziku un repu. Neilgi pēc vidusskolas Andrejs iepazinās ar kādu reperi, kurš iemācījis repa sacerēšanas tehnisko pusi un iedevis pāris bītus [red.- instrumentālo fona mūziku], un Andrejs nolēma pamēģināt pats repot. “Nopirku lētāko karaoke mikrofonu un ierakstīju pāris gabalus. Toreiz no tiem, kuriem bija iespēja to noklausīties, es saņēmu pozitīvas atsauksmes, bet kaut kā atmetu tam ar roku un pārstāju to darīt,” atzīstas Andrejs.

Pieredzētais projektā ”Fusion”

26 gadu vecumā Andrejs kļuva par Jēzus Kristus sekotāju. Tajā laikā viņš sāka arī aktīvi iesaistīties draudzes dzīvē, jauniešu kalpošanā, un piedalījās projektā ”Fusion”. “Bija reizes, kad dziesmās kuras mācījāmies, bija repa daļas. Mūsu korī vai nu man vislabāk padevās tās norepot vai arī drosmīgākajiem jauniešiem palīdzēju iemācīties tās norepot, gatavojoties sezonas noslēgumu koncertiem. Ne visiem padodas ievērot īstās pauzes un ritmu, tāpēc dažreiz bija ko iesvīst. Pienāca brīdis, kad no visiem Latvijas “Fusion” koriem, kāda neliela grupa devāmies uz apmācībām Čehijā, lai satiktos ar citu Austrumeiropas valstu “Fusion” koriem, kopā mācītos un reprezentētu sevi ar kādu dziesmu.

2016. gadā. Foto no personīgā arhīva

Biedrība “Jauniešu virzība” vairāk kā 10 gadus sadarbojas ar dažādām Latvijas draudzēm un veido nometnes. Daudzi nometnes dalībnieki ir iemācījušies spēlēt mūzikas instrumentus un ir piedzīvojuši jautrību, dziedot roka korī “Fusion” nometnē.

Avots: jauniesunometnes.lv/fusion

 

 

 

 

 

 

Mūsu vadītājs izvēlējās dziesmu, kurā bija repa daļa un palūdza man to izpildīt. Mācoties to,

mani pašu ļoti uzrunāja vārdi, kuri tulkojumā no angļu valodas skanēja aptuveni šādi: “Bez krusta paliek tikai nosodīšana. Ja Jēzus nebūtu notiesāts uz nāvi – nebūtu svinēšana.”

Norepojot savu daļu, zālē bija dzirdami aplausi un sajūsmas izsaucieni. Saņēmu labas atsauksmes par to, ka man sanāk. Tas mani iedvesmoja un es sapratu, ka, iespējams, es savos 20 gados biju pārtraucis repot, jo man vēl nebija cilvēkiem, ko teikt. Tagad, dzīvojot Jēzum par godu, man ir. Kāpēc, lai es nemēģinātu rakstīt savus tekstus? Līdzīgi kā dzejoļus bērnībā. “Jo no sirds pārpilnības mute runā”- kā teikts Lūkas evaņģēlija 6.nodaļas 45.pantā. Tā nu es uzrakstīju savas pirmās repa rindiņas par Evaņģēliju,” stāsta Andrejs.

Kādā konferencē, drauga pamudinātam, Andrejam pavīdēja iespēja sacerētās repa rindiņas noskaitīt nometnes “History Makers” rīkotāju komandai. “Konferences pēdējā rītā viņi man ļāva šo repa daļu iekļaut vienā no pielūgsmes dziesmām. Ceļiem drebot, es tās noskaitīju gandrīz 200 cilvēkiem. Pāris mēnešus vēlāk saņēmu piedāvājumu uzstāties “History Makers” Ziemassvētku koncertā, uzrakstot repa daļu dziesmai “Mazais bundzinieks”. To es arī uzskatu par manis kā mūziķa, “Pieci-O”, izrāvienu.”

“Pēc šī koncerta sāku rakstīt savas dziesmas un saņemt uzaicinājumus uzstāties kristīgajos pasākumos, koncertos un vasaras nometnēs. Forši ir arī tas, ka varu aicināt kādas izbijušās “Fusion” dalībnieces manās dziesmās dziedāt piedziedājumus,” smej Andrejs.

Dziesma, ar kuru “Pieci-O” debitēja 2017. gada sākumā, saucas “CITĀDĀKS REPS”.

Ar šo dziesmu Andrejs vēlējies pateikt, ka reps var būt atšķirīgs no tā saucamā ”mainstream”, ko klausās lielākā daļa hip hopa mūzikas fanu. “Man patīk reps, bet, godīgi sakot, nav jau daudz, ko klausīties. Tā saucamais ”mainstream” ir degradējošs un nereti to klausoties ”vīst” ausis. Mans reps ir citāds vērtību ziņā, jo es esmu Kristus sekotājs. Šī iemesla dēļ cilvēki mani parasti dēvē par kristīgo reperi. Vai tā tas ir? Nu kā uz to skatās… Es esmu kristietis, kurš repo, bet tas automātiski nenozīmē, ka es repoju kristīgo repu. Manas dziesmas nav “pielūgsmes reps”, kas paredzēts kristiešu izklaidēšanai. Tur nevarēs atrast tādus vārdus kā “Slava Jēzum” vai “Alleluja”.
Manu dziesmu mērķauditorija ir nekristieši, kuriem es cenšos pasludināt Kristu, iespējams, viņiem saprotamā veidā. Caur kristiešu dzīves vērtībām.
Protams, ja to klausās arī kristieši, kuriem patīk reps, vai arī manu dziesmu dēļ viņiem sākt patikt reps, tad man par to ir tikai prieks,” saka Andrejs.
Mūziķa nākamā dziesma saucas ”NESTEIGTIES”.

Šajā dziesmā Andrejs runā par diviem, viņaprāt, lielākajiem laika un, iespējams, pat attiecību ”zagļiem” — aizņemtībai un internetā pavadītajam laikam. “Kā “zāles” pret to es piedāvāju, dienai iesākoties, vienatnē un klusumā pavadīt laiku Dieva Vārdā,” skaidro Andrejs.

2018. gada vasarā tika publicēts pirmais videoklips dziesmai ”Aizejot”.

 

“Dziesmas galvenā tēma ir māceklība, un šis ir mēģinājums savīt divus dzīvesstāstus vienā: apustuļa Pāvila dzīvi ar manējo. Pāvils devās prom no savas šīs zemes dzīves, atstājot kādus norādījumus savam māceklim Timotejam. Es devos prom no kalpošanas, kuru biju vadījis vairākus gadus, nododot to savam māceklim Jānim un iedrošinot turpināt iesākto. Tajā pašā laikā

es šo dziesmu vēlējos veltīt savam pāris gadus vecajam dēlam cerībā, ka viņš turpinās kalpot Dievam un cilvēkiem, kad manis vairs nebūs uz šīs zemes.

Šos sava tēva vārdus kā tādu testamentu viņš varēs noklausīties atkal un atkal, kad viņam tie būs aizmirsušies vai arī trūks drosmes dzīvē iet uz priekšu. Videoklipa sižetā ir centieni parādīt, ka viena uzvarēta cīņa vēl nenozīmē kara beigas,” par dziesmas tapšanu stāsta Andrejs.

Zane Antensone
Zane ir pacietīga, atbildīga un vienmēr cenšas atrast kaut ko pozitīvu, par ko priecāties - esot dabā vai esot atvērta cilvēkiem. Zanei patīk iesaistīties brīvprātīgā darbā.